İlçemiz arazi yapısının kıraç, taşlık ve engebeli olması nedeniyle çiftçilerimiz ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek miktarda tarım yapabilmekteydi. Çiftçilerimize yapılan fidan desteklemesi sayesinde erozyona karşı büyük bir önlem alma ve yeni gelir kapıları oluşturma bilincindeyiz.
Odamız tarafından izlenen bu politika ile çiftçilerimizde yarattığı etkiyi en aza indirebilmek için yöremizde başlattığı çalışmalarla mevki, yükseklik, toprak tipi ve meyveciliğe elverişli tarım yapabilecek şekilde bölgelere ayırarak fidan desteklemesine gidilmiştir.
Bu çalışmalar sonucu bölge bölge ayrılan yöremizde Aşılı ceviz, Kiraz, Zeytin, Elma fidanları piyasa fiyatlarının yarısı denebilecek fiyatlarda dağıtılarak çiftçilerin bu konuya taleplerinin artmasına sebep olunmuştur.
Çiftçilerimizin odamıza direkt olarak ödediği cüzi ücretleri hizmet olarak dolaylı yönden üreticilerimize döndürmek ve rehber olmak her zaman tek amacımız olmuştur.
Odamız bölge ve ülke genelinde yapılan toplantılara iştirak ederek çiftçilerimizin hakkını aramış ve haksızlıklara dur demesini bilmiş, bunun en büyük göstergesi de İzmir’de Ege Üreticileri toplantısında kiraz alımındaki tekelleşmeyi durdurmuş ve bu konuyu gerekli boyutlara taşımıştır.
Kaymakamlık ile koordineli çalışmalarımızda da fidan dağıtımı devam etmiş olup ilçemize ve üreticilerimize yardımcı ve faydalı olmaya çalışılmıştır.
Oda olarak öncelikle tarımda bilinçli adım atmak amacıyla, çeşitli yollarla toprak tahlilinin önemini anlatarak Demirci’nin çeşitli köylerinden 1700 adet toprak örneği alarak tahlil ettirdik ve bu tahliller sonucunda toprak haritamızı çıkardık. Daha sonra bu haritaya uygun fidanlar getirildi.
Zeytin ve Badem, Durhasan, Yarbasan, Danışmentler köyler havalisi için ceviz ve armut, Demirciköy, Güveli, Sayık köyleri havalisi için kireçli topraklarımız nedeniyle idris aşılı kiraz fidanı, sulak bölgelerimiz içinde kuş kirazı aşılı kirazlar getirildi.
2001–2006 yılları arasında Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliği ile 850.000 kiraz fidanı, 350.000 zeytin fidanı, 50.000 elma fidanı, 22.000 ceviz fidanı getirilerek dağıtılmıştır.
Çiftçilerimizin isteklerini ihtiyaçlarını her zaman ilk planda tutan odamız kükürt ve göktaşı dağıtımı yapmıştır.
Çiftçilerimizin yetiştireceği ürünler hakkında bilgilenmesi için çeşitli broşür, kitap ve belgelerle bilgi aktarımı yapılmıştır. Bu çerçeve içerisinde Kiraz yetiştiren çiftçilerimize ALARA Tarım işbirliği ile yapılan sine vizyon gösterimli ALARA Tarım’ın mühendislerinin bilgi aktarımı ile bir toplantı yapılmıştır.
Odamız fidan dağıtımını göstermelik yapmadığını kanıtlamak amacıyla bu işin takibini sürdüğünü göstermek için ve odamız tarafından da ihtiyacı hissedilen üreticilerimize yardımcı olması amacıyla ziraat mühendisi istihdam etmiştir.
İlçemizin önemli geçim kaynağı kirazda hastalık tespit etmiş olup bunla ilgili olarak gerekli mercilere duyurusunu yapmış ve Bornova Zirai Araştırma Enstitüsünden 3 uzman getirerek konuya gerekli duyarlılığı göstermiştir.
Odamız çiftçiler arasında ki diyalogları artırmak amacıyla 14 Mayıs dünya çiftçiler gününde çiftçilerimizi bir araya getirerek çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur, gene çiftçilerimizin tarımda yaşanan gelişmeleri öğrenmesi teknolojiden geri kalmaması için fuarlara ve örnek bahçelere geziler düzenleyerek bilgi eksikliğini gidermeye çalışılmıştır.
Çiftçilerimizin Afyonkarahisar’daki kiraz yetiştiriciliğini görmelerini sağlamak için Afyonkarahisar’a gezi düzenlenmiş oradan da Konya’da düzenlenen tarım fuarına katılmıştır.
Çiftçilerimizin gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında yapılan yeniliklerden haberdar olmalarını sağlamak amacıyla Antalya, Bursa, Manisa, İzmir hemen hemen her fuar yapılan illere çiftçilerimizi götürmeye çalıştık.
İlçemizde kiraz alımı yapan Firmalar ile çiftçilerimizin kaynaşması birbirlerini daha iyi tanıması için konferans verilmiş firmaların isteklerini çiftçilerimizin isteklerini odamızca tespit etmiş olup bunların yerine getirilmesi için çalışmalara başlamıştır.
Çiftçilerimize ilaçlama yaparken sağlık problemi ile karşılaşmaması için maske yaptırmış ücretsiz olarak da dağıtımını yapmıştır.
Teknik yönden pH metre, EC metre ve GPRS (ölçüm cihazı) alarak yerinde ölçümler yapmıştır.
Ağaç sayısının artması üzerine üreticilerimizin ilaçlama konusundaki zorluğunu anlayan odamız ilaçlama makinesi aldı.
Üreticilerimizin tohumlarını ve gübrelerini kolay atmalarını sağlamak amacıyla tohum ekme gübre serpme makinesi alındı.
Odamız ilaçlama makinesi, gübre serpme makinesi, mibzer, toprak altı gübreleme makineleri alarak üreticilerimizin hizmetine sunmuştur.
Odamıza ait 1 adet Nissan Skystar marka araba, 1 adet Keeway marka motosiklet 1 adet wolksvagen Caddy marka araba bulunmaktadır.
Odamız mülkiyeti çiftçilerimize ait olmak üzere kendilerine daha iyi hizmet götürmek için yeni hizmet binasına 2004 yılında kavuşmuş olup binamız üreticilerimizin isteklerine cevap verebilecek şekilde düzenlenmiştir. (Fidanlık, konferans salonu, arıcılık malzemeleri satış yeri, yoğun günlerde hizmete açılmak üzere lokali ve işlemlerini rahat bir şekilde sürdürmek üzere servis odası.)
Odamız tarafından çiftçilerimize görsel olarakta hizmet verebilmek için uygulama bahçesi tesis edildi. İlçemiz çevresinde yetişen 18 çeşit toplam 76 meyve fidanı dikildi.
Odamız tarafından üreticilerimizin ürettiği ürününü satma konusundaki sıkıntılarını ve problemlerini çözmek, rekabet ortamı sağlamak, üretimi ve tüketimi kayıt altına almak amacı ile yaş meyve alım merkezi yapmıştır.
Odamız çiftçilerimizin doğru zamanda doğru ilacı atabilmesini sağlamak, hava olaylarının kendisine daha önceden bildirmek amacıyla odamız bünyesinde kısa mesaj servisi kurulmuştur böylelikle çiftçilerimizi artık erken uyarma sistemine sahibiz.
Tarım İşleri Genel Müdürlüğü Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğünden 33 adet Kıvırcık, 2 adet Tahirova koç getirilip bölgemizde yaygınlaşması sağlanmıştır. Getirilen koçlar ise cüzi fiyatlardan çiftçilerimize dağıtılmıştır.
Sosyal Yardımlaşma ve odamız işbirliği ile bölgemizde bulunan yabani mellengeç ağaçlarına antepfıstığı aşılama projesi yapıldı. Bu proje çerçevesinde aşı kursları düzenlendi ve katılımcılara sertifika verildi. Kursa katılanlara bölgeler verildi ve bu bölgede bulunan mellengeç ağaçlarına antepfıstığı aşısı yapıldı. Toplam 120000 aşı yapıldı.
Tarımsal üretimde amaç, mümkün olan en yüksek verimli ve kaliteli ürünü elde etmektir. Bu amaca ulaşmakta en etkili faktör ise dengeli ve düzenli gübrelemedir. Dengeli ve düzenli gübrelemenin yolu ise toprak analizinden geçer. Bu prensip ile çiftçilerimizin ekim dikim yapmadan önce toprak tahlili yaptırmaları konusunda çalışmalar yapmaktadır.
Toprak tahlillerinde düzenli çalışarak ilçemizin adını Türkiye’deki toprak tahlili yapan laboratuarlara adını duyurmayı başarmıştır.
Odamız bünyesinde kurulan çiftçi izleme sistemi ile üye çiftçilerimizin işlemlerinin daha hızlı bir şekilde yapılması sağlanmaktadır.
Üreticilerimizin kendilerini sürekli geliştirmelerini sağlamak, bilgi ve becerilerini arttırmak amacıyla odamız mühendisi üreticilerimizde eksikliği hissedilen meyve ağaçlarının budanması ve aşılanmasıyla ilgili kurslar düzenledi. Yapılan kursların uygulamalı olması üreticilerimiz için daha faydalı olmuştur.
Bölgemiz meyveciliğin daha bilinçli gelişmesini sağlamak amacıyla Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsünden 4 uzman getirttirilerek seminer düzenlendi. Seminerde başta Kiraz olmak üzere Badem, Ceviz ve Elma yetiştiriciliği, çeşitli hastalık ve zararlılar hakkında bilgi verildi.
Üreticilerimizin ihtiyaçlarını sürekli göz önünde bulunduran odamız üreticilimizin talepleri doğrultusunda arı ilaçları ve malzemeleri getirterek üreticilerimize dağıtmıştır. Arı yetiştiriciliğinin meyvecilik açısından önemi anlatılmış ve uygulamaya sokulmuştur.
Üreticilerimizin ürününü istediği firmaya satmasını sağlamak kendi ürününü kendisi muhafaza etmesi için kiraz kasası getirtilerek dağıtıldı. Böylelikle üreticilerimizin kasadan kaynaklanan sorunları çözülmüştür.
Üreticilerimizin ihtiyaçlarını sürekli göz önünde tutan odamız ihracatçı firmaların ve üreticilerimiz talepleri doğrultusunda yaş meyve alım yerinin üzeri kapatılmış ve zemin kilit parke taşı ile döşenmiştir.
Bizim oda olarak böyle bir alım merkezini yapmaktaki yegâne düşüncemiz üreticilerimizin bin bir zorluklar içerisinde yetiştirdiği ürünleri hak ettiği değerden satmasını sağlamak ve ürününü satan üreticinin parasını hemen cebine koymasını sağlamaktır. Bu yöntemle daha önceki yıllarda yaşanan ürününü satan üreticinin parasını alamaması problemini ortadan kaldırmaktadır.
Her zaman her konuda üreticilerimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz.
Çiftçilerimizin ihtiyaçlarını sürekli göz önünde bulunduran odamız 4 adet zeytin eleği almıştır. Mülkiyeti odamıza ait olan son sistem zeytin eleklerinin birisi Borlu Belediyesine, Durhasan Belediyesine , Çataloluk , diğeri Kılavuzlar Köyüne bırakılarak çiftçilerimizin hizmetine sunulmuştur. 7 tene eleme ünitesi bulanan eleğin 1-2 numaralı yağlık diğerleri sınıflarına göre sofralık olarak değerlendirilerek zeytinlerimizin hak ettiği değerden satılması sağlanacaktır.
Çiftçilerimizin isteklerini sürekli göz önünde bulunduran odamız, üreticilerimiz talepleri doğrultusunda çilek fidesi getirttirmiştir. Üreticilerimizin daha önceki yıllarda yaşadığı problemleri yaşamamaları için uzman kişilerle görüşmüş en iye fide nerden temin edilebilir, bunların geniş çaplı araştırmalarını yaparak üreticilerimize 200,000 adet 1. Kalite frigo Camarossa cinsi çilek fidesi alınarak dağıtımı yapıldı. Getirilen fideler Yeşiloba, Yeşildere, Kılavuzlar, Güveli köylerinde ve Borlu’da bulunan çiftçilerimize ihtiyaçları doğrultusunda dağıtıldı.
İlçemizin önemli geçim kaynağı kirazda hastalık tespit etmiş olup bunla ilgili olarak gerekli mercilere duyurusunu yapmış ve Bornova Zirai Araştırma Enstitüsünden 3 uzman getirerek konuya gerekli duyarlılığı göstermiştir.
İşte ülkemiz ve yöremizde artık çiftçilerimizin babadan kalma yöntemlerle değil de bilimsel olarak tarım yapılması yönünde çalışmalarla ancak bu ülkenin kalkınabileceği bizim tüm insanlarımızın ortak düşüncesidir.
Tüketen bir toplum değil üreten bir toplum olmak için elimizden gelen gayretleri içerisindeyiz.
Orman İşletme Müdürlüğü ile müşterek olarak yaptırılan yangın havuzu sayesinde ilçemizde çıkacak yangınlara karşı erken müdahale edilmesi sağlanmıştır.
İlçemizde yeni kurulan BAĞ-KUR hizmetleri derneğine yardımda bulunulması ve bu yardımın üyelerimize hizmet olarak geri dönmesini sağlamak.
İlçemize bağlı Boyacık, Alaağaç ve Kuzuköy' de çıkan yangında evi yanan ailelerin ve üyelerimizin bu zor gününde onların yanında olmuş dertlerini ve üzüntülerini onlarla birlikte yaşamıştır.
İlçe tarım müdürlüğümüz ile koordineli bir şekilde çalışmak suretiyle köylerimize ziyaretlerde bulunmak.
Geleneksel olarak düzenlenen kiraz festivalinin oluşumunda katkıda bulunmak ve festivalimizi geliştirmeye çalışmak.
Odamız merhum çiftçilerimiz için her yıl 14 Mayısta mevlüt okutulmakta..
Demirci eğitim fakültesinde okuyan çiftçi çocuklarımızın eğitim ve öğrenimlerine katkıda bulunarak aileler üzerindeki yükü bir nebze olsun azaltmaya çalışmıştır.
2001 – 2002 CEVİZ: 12500 KİRAZ İDRİS:80000 KUŞ KİRAZI:25000 ZEYTİN:33000 ELMA:10000 |
2002 – 2003 KİRAZ İDRİS: 70000 ZEYTİN:37000 KUŞ KİRAZI: 10000 CEVİZ:7500 |
2003 – 2004 ZEYTİN:12117 KUŞ KİRAZI:5546 KİRAZ İDRİS:40633 ELMA:2000 |
2004 – 2005 ZEYTİN:1500 CEVİZ:8650 |
2005 – 2006 ZEYTİN:9500 CEVİZ:3000 BADEM:6400 KİRAZ:3600 |
2006 – 2007 ZEYTİN:7500 KİRAZ:5600 BADEM:5000 CEVİZ:8850 |
2007 – 2008 CEVİZ:5500 KİRAZ:7400 BADEM:5850 HÜNNAP:1500 |
2008 - 2009 BADEM:10500 CEVİZ:1000 |
2009 – 2010 BADEM:9600 CEVİZ:3000 ZEYTİN:6000 KİRAZ:15100 HÜNNAP:2200 ÇİLEK:100000 |
2010 – 2011 BADEM:11850 CEVİZ:8000 ZEYTİN:9500 KİRAZ:18150 |
2011 – 2012 BADEM:9500 CEVİZ:6500 ZEYTİN:25000 KİRAZ:11000 ELMA:2500 HÜNAP:2000 |