İlçemizde tarımla geçinen çiftçi aile sayısı 8.000 civarındadır. İlçe ekonomisi ağırlıklı olarak tarım, hayvancılık ve halıcılığa dayalıdır. Tarıma elverişli arazi 435.500 dekar olup, bunun %3.85 lik kısmında sulu tarım yapılmaktadır Demirci’de tarım arazisinin payı toplam arazi içinde % 30’lar civarındadır. İlçenin orman ve çalılık arazisi % 50 mertebesindedir. Sulu tarıma uygun arazi bulunmaması sebebi ile Demirci’de tarımsal faaliyetler susuz tarıma ya da minimum su ile yapılabilen zirai ürünlere kaymıştır. Ekonomik anlamda en önemli ürünlerimiz tütün, kiraz, zeytin, antepfıstığı, ceviz, kestane ve elma olarak sayılabilir. Hububat ürünleri yetiştiriciliği genelde çiftçilerin kendi ihtiyaçları oranındadır. 500.000 meyve veren ağaçtan oluşan kiraz potansiyeli ile Demirci bir merkez konumundadır. İlçede üretilen Ziraat 900 çeşidi kiraz, alçak kesimlerde kiraz bittikten sonra çıktığı için yani son turfanda olduğu için üreticilerin yüzünü güldürmektedir.
İlçede ekonomik getirisinin görülmesi nedeniyle yoğun bir şekilde kiraz dikimi yapılmaktadır. 2001–2006 yılları arasında Kaymakamlık, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası işbirliği ile 1.000.000 kiraz fidanı, 350.000 zeytin fidanı, 50.000 elma fidanı, 22.000 ceviz fidanı getirilerek dağıtılmıştır. Dikilen fidanların meyve vermeye başlaması ile ihracata yönelik kiraz pazarının daha fazla büyüyeceği net bir şekilde görülmektedir. İlçede yetişen kiraz Haziran sonu ve Temmuz başlarında yetişmekte, aroması, yola dayanıklılığı ve son turfanda olması nedeni ile ihracatçı firmalar tarafından tercih edilmektedir. İlçemizde yetişen kiraz ihracata yönelik pazarda yerini almıştır ve bu pazardaki payı her yıl artmaktadır.
Son yıllarda tütüncülüğün yoğun olduğu köylerde tütüne alternatif olarak zeytin ve çilek üretimine dönüşüm söz konusudur. 2006 yılında kurulan 50 dekar çilek bahçesi 2007 yılı ve daha sonraki yıllar için sulanabilir alanlarda tütüne alternatif olarak yerini alacaktır.
Tarımsal Arazi Kullanma Durumu:
a- Tarla : 269.110 Dekar
b- Bahçe : 12.440 Dekar
c- Meyvelik : 89.000 Dekar
d- Bağ : 6.490 Dekar
e- Nadas : 46.020 Dekar
f- Diğerleri : 12.440 Dekar
İlçemiz yüzölçümünün % 35.84 ‘lik bir kısmını kapsayan kullanılabilir tarım arazisinde en fazla alanı Buğdaygiller kapsamakta olup üretim deseni kapladığı alan bakımından yukarıdan aşağıya sıralı olmak üzere aşağıda tablo halinde gösterilmiştir:
Ürün Cinsi | Ekiliş (da) |
Buğday |
116.769 |
Arpa |
36.751 |
Tütün |
37.189 |
Nohut |
15.576 |
Mercimek |
9.896 |
Fiğ |
3.734 |
Kavun-Karpuz |
2.093 |
Kuru Fasulye |
1.256 |
TOPLAM |
223.264 |
İlçemizde yaklaşık olarak mevcut meyve ağaçları ve kapladıkları alan toplam ağaç sayıları bakımından yukarıdan aşağıya doğru sıralı olmak üzere aşağıda tablo halinde gösterilmiştir:
Meyve Türü |
Toplam Ağaç Sayısı (Adet) |
Kapladığı Alan (da) |
Kiraz |
1.310.000 |
55.796 |
Antepfıstığı |
275.500 |
9.839 |
Elma |
155.000 |
7.250 |
Zeytin |
326.750 |
8.670 |
Armut |
35.000 |
1.750 |
Ceviz |
40.000 |
2.966 |
Kestane |
14.550 |
970 |
Erik |
15.000 |
750 |
Ayva |
3.850 |
137 |
Kayısı |
9.500 |
340 |
TOPLAM |
2.185.150 |
88.468 |